Gerinc deformáció

A tartalomból megtudhatja:

Egyenes tartással bírok

Testtartásunk sokszor többet elárul rólunk már az első benyomás alkalmával, mint amennyit magunkról tudatni szeretnék a világgal. Nem véletlen figyeljük meg annyira a hozzá kapcsolódó tulajdonságokat is, gerinces, tartással bíró, egyenes. A gerinc amennyire szilárd, olyannyira ruganyos is kell, hogy legyen, nem csak a felegyenesedett állapotunk vázát, de alkalmazkodó készségünk hajlékonyságát is bírnia kell. Mindez óriási igénybevételt, és az erő mellett rugalmasságot is feltételez. Mindez az alkati adottságaink mellett csak mozgással - erősítéssel és nyújtással - hozható folyamatos egyensúlyba.

Kiváltó okok

Szemmel látható tünetei 10-12 éves kor körül jelentkeznek. Lányoknál kétszer gyakoribb, mint fiúknál, a háttérben jellemzően a gyenge hátizomzat áll, amikor a növekedés során az izomzat fejlődése nem tart lépést a csontok, csigolyák növekedésével. Ennek oka a mozgásszegény életmód.

Felismerés

A korai felismerés a legfontosabb a sikeres hosszú távú kezelésben. A szülők mellett mindebben szerepet kapnak a védőnők, pedagógusok, gyermekorvosok, iskolaorvosok. Legnagyobb jelentősége a rendszeresen végzett szűrővizsgálatoknak van. Így előzhető meg a súlyos szövődmények kialakulása.

Funkcionális gerincferdülés

Strukturális gerincferdülés

Jellemző tünetek

Strukturális gerincferdülés vizsgálata

Cobb szögek

20 fok alatti eltérés
Tornával, has és hátizom erősítéssel, úszással jól korrigálható. Bizonyos görbületek nem súlyosbodnak a növekedés befejezéséig. Ezek követése, gondozása a későbbi súlyosabb eltérések elkerülése miatt fontos. Más görbületek a pubertáskor alatt gyorsan progrediálnak (romlanak).

Javaslat: szűrés félévente, évente

20 fok fölötti eltérés
űző kezelés javasolt, és speciális gerinctorna javasolt. A fűző kezelés a gerinc növekedését igyekszik felhasználni, hogy külső erőkkel befolyásolja a görbületet. Ebből következik, hogy a fűzőkezelés sikere a gerinc növekedésétől függ. Hatásosabb fiatal gyermekeknél. Ilyen nagyfokú eltérés esetén a fűző elérhető a közgyógyellátás keretében, így nem terheli a családok kasszáját. Általában egy fűző kihordási ideje 1 év, de amennyiben a gyermek növekedése miatt kényelmetlenné válik, kihordási időn belül újra felírható. Naponta javasolt 23 órát használni csak a tisztálkodás időtartamára vehető le. Mellette speciális gyógytorna, gyógytornász által végzett, vagy betanított torna javasolt. A rendszeres úszás jótékony hatású.

Javaslat: szűrés, rendszeres gondozás, követés

Műtét javasolt

Online időpontfoglalás

Egyszerű, online felületünkön kényelmesen kiválaszthatja az Önnek megfelelő időpontot.

Csatlakozzon közösségünkhöz

Értesüljön elsőként akcióinkról

Online időpontfoglalás

Egyszerű, online felületünkön kényelmesen kiválaszthatja az Önnek megfelelő időpontot.