Seprűvéna

A seprűvénák hajszálér-tágulatok, általában 1 mm-nél vékonyabbak, piros, pókhálószerű, szerteágazó kis értágulatok. Combon, lábszáron, bokán, dekoltázson, arcon, orr körül megjelenhetnek. Általában kozmetikai zavart okoznak, akkor tekinthető betegségnek, ha más vénás betegség is társul hozzájuk.

(Ilyen pl. a klasszikus visszértágulat, ami a lábszár, a térd és comb belső részén jelenik meg ceruza vastag, kidudorodó, kanyargós értágulat formájában. A vénákon belül elhelyezkedő, billentyűk rossz záródása, elégtelensége okozza. Gyakran jár fáradékonysággal, duzzanattal, enyhe feszítő fájdalommal. A másik vénás betegség a retikuláris vénatágulatok, a bőrön keresztül áttűnő 2- 4 mm vastag kékes színű értágulatok. Általában nem emelkednek ki a bőr felszínéből, és ritkán okoznak panaszt. Ezek is főleg kozmetikai zavart okoznak.)

Seprűvéna kezelése

A seprűvénák legmodernebb kezelése rádiofrekvenciás módszerrel történik, amit egy vékony tűn keresztül alkalmazunk és a kiváltott hőhatás roncsolja a kapillárisok falát, a kezelt érfal dehidrálodik vizet veszít, összezáródik és a benne lévő vér hirtelen megalvad. A hő pontosan ellenőrzött és irányított, csak a célszövetre van hatással, ezáltal nem sérülnek a környező szövetek.

Heg, pigmentáció nem tapasztalható, mint a lézeres beavatkozásoknál.  Az eredmény azonnal látható, de először bepirosodik, majd kis pörkök jelennek meg, melyek néhány nap vagy 3-4 hét alatt meggyógyulnak. A klinikai vizsgálatok 90% feletti hatékonyságot igazoltak, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy egy terület ismételt kezelése szükséges a végleges eltűnéshez. Amennyiben a kiváltó okok fennállnak újabb seprűvénák megjelenése előfordulhat.

Az eljárás szinte fájdalommentes, érzéstelenítést nem igényel és bármely testrészen elvégezhető. Arcon is kifejezetten hatásos és a nagyon kis átmérőjű vénákat is sikeresen lehet kezelni, például a rosacea nevű betegségben. A kezelést egy EVRF nevű rádiófrekvenciás belga géppel végezzük, egy nagyon pici 0,075-0,15 vékonyságú tűvel végigkísérjük a látható elváltozásokat.

A kezelés nem javasolt nikkel-allergia, terhesség, pacemaker viselése, fertőző bőrbetegségek esetén. Mellékhatása, szövődménye nincs. Kompressziós pólya viselése nem szükséges, kötözés sem.

Fontos az újabb hajszálvénák kialakulásának megelőzése. A páciens sokat tehet önmagáért életmódváltással, több mozgással, sporttal (az úszás, a kerékpározás, a séta különösen fontos). De megfelelő diéta alkalmazása, testsúlycsökkentés, a zsíranyagcsere karbantartása, lábtorna, megfelelő cipő viselése is kedvezően befolyásolja a tüneteket. Továbbá a napozás vagy szolárium, hőhatás (szauna) kerülése is kedvező hatású.

Bejelentkezés

Telefonszám:

+36 20/587-5569